Barbaresco Vignesparse DOCG, Cantina Del Glicine (76870)

Vignesparse – den lättaste av de tre. Genom kortare skalmaceration får Roberto ett lättare vin med mjuka tanniner. Varm, röd frukt i en mycket elegant stil med doft och smak av traditionell barbaresco och med lätthanterliga tanniner. Detta är en riktig kommun-barbaresco där Roberto blandat vin från druvor från olika lägen inom kommunen Neive.
2013
Nebbiolo
14%
Rött vin
Neive i Barbaresco
Cantina Del Glicine
200 m ö h
Sand och lera med inslag av kalk
 
För hand i slutet av oktober
Inledande fermentation och maceration i rostfria ståltankar
På stora bottis av slavonsk ek i 25 månader.

Kommentar

Ljusröd med tegelkant
Fruktig doft av mörka körsbär, rosor, torkad frukt och påtagligt örtiga toner av undervegetation även kallat sottobosco lokalt.
Frisk och fruktig smak av mörka körsbär, torkad frukt, lakrits och örtiga inslag. Vinet har så kallade "sandiga" tanniner med vital syra och bra längd i eftersmaken.
Grytor på nöt eller vilt, stekt kött och lagrade hårdostar.
Ladda hem produktblad som PDF

Cantina Del Glicine

Barbaresco, ett av Italiens mest kända vindistrikt och intimit förknippat med druvan Nebbiolo, precis som i grannkommunen Barolo. Här får den de bästa lägena med den optimala balansen mellan höjd, solexponering och jordmån. Tongivande för Barbaresco är floden Tanaro som rinner precis norr om Barbarescos kullar och som utgör gräns mellan Langhe och Roero. I Barbaresco är klimatet något varmare än Barolo vilket dels beror på floden Tanaros inverkan på temperaturen under våren och hösten, dels av att odlingarna ligger något lägre än i Barolo. Dessa två omständigheter gör att Nebbiolo mognar förhållandevis tidigt här, vilket också innebär att tanninerna blir mjukare.
Cantina del Glicine ligger i byn Neive i kommunen med samma namn, en av de klassiska vinproducerande kommunerna i Barbaresco. Källaren byggdes 1582, och är av stort historiskt värde för regionen Barbaresco. Här grundade Roberto Bruno och Adriana Marzi 1980 gården Cantina del Glicine. Glicine, eller Blåregn som den heter på svenska, är blomman som pryder trädgården kring gården. Egendomen är endast 6 hektar stor, och utöver Nebbiolo odlas även Barbera, Dolcetto, Arneis och Moscato. Robertos vinmakarfilosofi är i det närmsta att betrakta som traditionell och på alla sätt och vis småskalig. Ett besök i cantinan är ett besök tillbaka i tiden då vinmakning tog tid och inte präglades av högteknologi och datorstyrda processer. Trots småskaligheten och det traditionella synsättet på hur vin ska göras och smaka så inser man snabbt att Roberto och Adriana inte tar lätt på sitt hantverk, de är mycket seriösa och nogranna, och det märks i deras viner.
För att få heta Barbaresco ska druvorna till vinet komma från någon av de byarna Neive, Barbaresco, Treiso eller San Rocco Seno d’Elvio. Vinet får säljas tidigast 1 januari det tredje året efter skörd och måste innan dess ha spenderat minst 9 månader på ekfat innan buteljering.
Roberto och Adriana gör tre barbaresco, olika, men i Cantina del Glicines och Bararescos omisskänliga stil med parfymerad doft av rosor, viol och lakrits och torra, sandiga tanniner. Här smakar vinet barbaresco och inget annat.
Den tidigare sidan som hette Vinoliv har bytt namn och heter nu Riserva.

Nyheter

2016-11-04
Nya viner inne från Pianogrillo!
Låt oss på VinOliv presentera senaste tillskottet i vår vinportfölj - Vinproducenten Pianogrillo från byn Chiaramonte Gulfi belägen i sydöstra hörnet av Sicilien. Vinhuset drivs idag av den mångfacetterade tillika multikonstnären Lorenzo Piccione som förutom att framställa kvalitetsviner även har olivoljeproduktion som en del av sin verksamhet.
Läs mer

Visste du att..

Ordet Jeep kommer från den amerikanska benämningen: General Purpose = G.P

Information om alkoholhaltiga drycker


Vinoliv Import innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som har fyllt 25 år.

För att besöka sidan måste du bekräfta att du är 25 år eller äldre genom att klicka på knappen nedan.