Col Fondo Bianco, Zanotto (ZANCFb14)

En Col Fondo börjar med ett stilla vin gjort på druvsorten Glera som har fått jäsa på vanliga tankar av rostfritt stål, men man avstannar jäsningen innan allt socker jäst ut och håller vinet nedkylt under vintern. Kring påsk tappar man vinet på flaska och sätter på en vanlig kronkapsyl varpå jäsningen tar fart igen. När vinet har jäst färdigt har det bildats kolsyra, och jästen dör och hamnar i botten av flaskan som jästfällning. Denna process kommer av att källaren blev så pass kall på hösten att jäsningen av vinet avstannade, och startade inte igen förrän en bit in på våren när temperaturen steg igen. I en Col Fondo låter man jästfällningen ligga kvar i vinet, ingen degorgering eller filtrering. Det är därför vinet är lite grumligt, det är de döda jästcellerna som finns kvar i vinet. Detta är ingen defekt, utan bidrar till den speciella stil och smak en riktigt Col Fondo har.
2014
Glera 100%
11%
Mousserande
Resera, strax nordost om Valdobbiadene
Zanotto
300-450 meter över havet
En blandning av sandig jordmån med sten och inslag av märgel
 
För hand
Det stilla vinet jäser på vanliga tankar av rostfritt stål men man avstannar jäsningen innan allt socker jäst ut och håller vinet nedkylt under vintern. Kring påsk tappar man vinet på flaska och sätter på en vanlig kronkapsyl varpå jäsningen tar fart igen
Därefter en tid på flaska för ytterligare mognad.

Kommentar

Ljust gul (ofiltrerat)
Frisk doft av gula äpplen, ton av cider och saffran.
Frisk smak av gula äpplen, ton av cider och saffran. Vinet har en pigg syra och sammansatt struktur med välbalanserad eftersmak.
Ladda hem produktblad som PDF

Zanotto

”Att göra min Prosecco Col Fondo är mer som att vara skräddare än bonde, mer om att göra urval än om att producera”, säger Riccardo Zanotto. Hans släkt har egen mark och har gjort vin länge, men han tar endast en del av druvorna från dessa lägen, resten köper han in. På så sätt kan han välja druvor från olika lägen för att kunna göra precis det vin som han vill ha, ett vin som Riccardo tycker påminner om vad prosecco brukade vara. Alla druvor tar han dock från klassisk prosecco-mark i Treviso, framförallt från Resera strax nordost om Valdobbiadene. Han tillsätter ingen jäst, eller andra tillsatser för den delen och vinet är ofiltrerat. Druvorna är självklart ekologiska och i fälten blåser det en konstant bris som torkar upp och håller rent bland druvorna, och Riccardo säger att vinden ger goda förutsättningar för ett naturligt vinodlande.
Den tidigare sidan som hette Vinoliv har bytt namn och heter nu Riserva.

Nyheter

2016-11-04
Nya viner inne från Pianogrillo!
Låt oss på VinOliv presentera senaste tillskottet i vår vinportfölj - Vinproducenten Pianogrillo från byn Chiaramonte Gulfi belägen i sydöstra hörnet av Sicilien. Vinhuset drivs idag av den mångfacetterade tillika multikonstnären Lorenzo Piccione som förutom att framställa kvalitetsviner även har olivoljeproduktion som en del av sin verksamhet.
Läs mer

Visste du att..

Buzz Aldrins mors flicknamn var Moon.

Information om alkoholhaltiga drycker


Vinoliv Import innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som har fyllt 25 år.

För att besöka sidan måste du bekräfta att du är 25 år eller äldre genom att klicka på knappen nedan.