Contrada Rampante Etna Rosso DOC, Pietradolce ()
Druvorna till detta nya vin från Pietradolce kommer från ett så kallat contrada, ett enskilt vingårdsläge som Pietradolce har haft i sina ägor sedan tidigare. Innan ägaren Michele Faro tillsammans med sitt vinmakar-team bestående av vinmakaren Giuseppe Parlavecchio och vinkonsulten Carlo Ferrini kom fram till att druvmaterialet från denna vingård var av yttersta kvalitet och att man borde framställa ett helt nytt vin gick druvorna till toppvinet "Barbagalli" bland annat. Vingården Contrada Rampante är endast 1 hektar liten med frodande växtlighet omkring sig och vinrankornas medelålder är runt 80 år. Vinrankorna är av typen alberello, bushvines och växer nära jorden.
2017
Nerello Mascalese 100%
14,5%
Rött vin
Contrada Rampante, ett så kallat enskilt vingårdsläge på 1 hektar som man från och med 2014 vinifierar separat
Pietradolce
700 m ö h
Blandad jordmån av sand och sten med vulkaniska inslag från Etna
4000 flaskor producerades av första årgången 2014 av detta vin
För hand
Skalmaceration av druvorna sker i 18 dagar innan man varsamt pressar druvorna.
Vinet lagras i 14 månader i lätt rostade ekfat av storleken 500-700liter. Naturlig malolaktisk jäsning sker i ekfaten.
Pietradolce
På Etnas norra sluttningar finns sedan 2005 Pietradolce med sina 11 hektar. Här växer de ursprungliga druvsorterna Nerello Mascalese och Carricante i den svarta vulkaniska jorden, full av stenar och sand, men också av mineraler som har spridits över sluttningarna genom Etnas otaliga utbrott. Gården ägs av Michele Faro som tillsammans med Giuseppe Parlavecchio producerar enastående viner på dessa två druvsorter. Delar av egendomen består av pre-phylloxera-rankor som är drygt 120 år gamla. Klimatet på Etnas sluttningar gör att inga bekämpningsmedel behöver användas. Micheles filosofi är att bevara den gamla vinmakartraditionen men samtidigt kombinera den med modern teknologi. Vinerna har på kort tid nått internationellt erkännande, och Pietradolce rankas idag som en av de absolut främsta producenterna på Sicilien.
Kommentar