Etna Rosso DOC, Pietradolce (nr 71523)

Nerello Mascalese odlas främst på Etnas nordöstra sida och anses idag vara den druva som ger de mest komplexa och eleganta sicilianska viner.na Tänk dig ett vin där man blandar elegans och röd frukt från en Bourgogne med struktur från en mogen Barolo, så kommer man ganska nära vinerna som Nerello Mascalese kan ge. Naturligtvis kräver detta ett mycket ambitiöst och noggrant förvaltande av rankor och druvor. Michele Faro har inga ambitioner att producera stora volymer av vin från Pietradolce. Han använder inga kemikalier, och endast vid behov ett litet tillskott av naturgödsel. Vingården där druvorna till detta vin växer, Solicchiata, ligger på 600 meters höjd över havet.
2015
100 % Nerello Mascalese
14,5 %
Rött vin
Etna Rosso DOC
Pietradolce
600 möh.
Vulkanisk, sandig och stenig lerjord
 
Manuell från mitten av oktober
Skalmaceration i 18 dagar varpå druvorna pressas varsamt.
3 månader på franska ekfat. Naturlig malolaktisk jäsning.

Kommentar

Ljust rubinröd
Friska toner av röda, solmogna bär som lingon och jordgubbar tillsammans med lakrits, apelsinskal, örter och mineraliska toner.
Väldefinierad syra med generös frukt och en uppbackning av vulkaniska toner. Smaken är frisk och medelfylligt, men varm av röda bär och plommon. Eftersmaken är silkeslen och lång. Texturen påminner om en välbalanserad pinot noir från norra bourgogne, men med kraften hos en välbalanserad nebbiolo.
Carpaccio med kräm på kronärtskocka, lite parmesan och olivolja. Eller kanske stekt torskrygg med vinägrett på kycklingsky och stekt svamp. Syran och frukten gör att vinet går utmärkt till grillad fisk, kyckling, ljust kött och inte alltför kraftiga rätter på nöt.
Ladda hem produktblad som PDF

Pietradolce

På Etnas norra sluttningar finns sedan 2005 den lilla gården Pietradolce med sina 11 hektar. Här växer de ursprungliga druvsorterna Nerello Mascalese och Carricante i den svarta vulkaniska jorden, full av stenar och sand, men också av mineraler som har spridits över sluttningarna genom Etnas otaliga utbrott. Gården drivs och ägs av Michele Faro som tillsammans med sin bror Mario och önologen Carlo Ferrini producerar enastående viner av Nerello Mascalese och Carricante, två av de lokala druvsorterna som odlas på Etnas sluttningar. Michele minns fortfarande första gången han som tioåring smakade vin ur hans farfars gamla tunnor. Han fascinerades redan då av hantverket, en fascination som utmynnade i att han många år senare valde att lämna arbetet i det framgångsrika familjeföretaget och återuppta hans farfars värv genom att väcka liv i några av Etnas främsta vingårdslägen. Delar av egendomen består av pre-phylloxera-rankor som är kring 120 år gamla. Klimatet på den höga höjden på Etnas sluttningar gör att inga bekämpningsmedel behöver användas. Vissa år kan jorden behöva ett tillskott av naturgödsel, men Michele vill bevara jorden så naturlig och ursprunglig som möjligt. Hans filosofi är att bevara och föra de urgamla vinmakartraditionen vidare men samtidigt kombinera den med modern teknologi. Vinerna har på kort tid nått internationellt erkännande, och Pietradolce rankas idag som en av de absolut främsta producenterna på Sicilien.
Den tidigare sidan som hette Vinoliv har bytt namn och heter nu Riserva.

Nyheter

2016-11-04
Nya viner inne från Pianogrillo!
Låt oss på VinOliv presentera senaste tillskottet i vår vinportfölj - Vinproducenten Pianogrillo från byn Chiaramonte Gulfi belägen i sydöstra hörnet av Sicilien. Vinhuset drivs idag av den mångfacetterade tillika multikonstnären Lorenzo Piccione som förutom att framställa kvalitetsviner även har olivoljeproduktion som en del av sin verksamhet.
Läs mer

Visste du att..

Jesse Owens 1935 satte fyra världsrekord på 45 minuter.

Information om alkoholhaltiga drycker


Vinoliv Import innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som har fyllt 25 år.

För att besöka sidan måste du bekräfta att du är 25 år eller äldre genom att klicka på knappen nedan.