Pigato DOC, Durin (nr 78060)

Pigato är en mycket sällsynt druva som man nästan endast träffar på i Ligurien och då särskilt i området väster om Genua, gränsande mot Frankrike. Idag klassas det som egen druva, men tidigare trodde man att det var en klon av den mer kända Vermentinodruvan. Druvan är naturligt rik på aromer, men för att få ut ännu mer karaktär och struktur låter Durin druvjuicen genomgå en kort skalmaceration under låg temperatur. Vilket ger ett mer imponerande vin som slutresultat. Durins Pigato är ett användbart vin som passar till det mesta i fiskväg och rätter på grönsaker. Prova även vinet till nyanserade rätter på ljust kött såsom kyckling, kalv och fläsk.
2015
Pigato 100%
13,5%
Vitt vin
Riviera Ligure di Ponente Pigato DOC
Durin
 
 
Högst 77 hl/hektar
För hand
Kort skalmaceration under låg temperatur. Sedan jäses vinet i temperaturstyrd ståltank.
Ståltank och sedan flaska

Kommentar

Halmgul med gyllene reflexer.
Intensiv och fruktig med inslag av exotisk frukt, persika, honung med bakomliggande mineral samt en lätt antydan av gula blommor, mysk och kåda.
Generös och lite fyllig med inslag av exotisk frukt, persika, honung med bakomliggande mineral samt en lätt antydan av mysk och kåda. Eftersmaken är lång och balanserad med en angenäm beska i avslutningen.
Detta torra vita vin är idealiskt till en rad olika maträtter såsom risotto eller pasta med fisk- och skaldjur, ravioli med smör och salvia, stekta eller grillade läckerheter från havet och nyanserade rätter på ljust kött, exempelvis en vitello tonnato.
Ladda hem produktblad som PDF

Durin

Vingården Durin ligger i hjärtat av kommunen Ortovero i Ligurien. Idag omfattar gården 16 hektar vinfält. Där odlas främst lokala druvsorter som Pigato, Vermentino, Rossese, Ormeasco, Lumassina, Granaccia och Alicante. Dessutom äger familjen två hektar olivlundar med den lokala olivsorten Taggisca. Den olivsort som man framställer den berömda, delikata ursprungsskyddade olivoljan från Ligurien. Vingården drivs idag av Antonio Basso. Hans kall är att framställa druvtypiska viner med hög kvalitet med ett tydligt avtryck från området. För att nå dit prövar han nya vägar och innovationer samtidigt som han återupptar gamla, bortglömda metoder. För Antonio innebär framställningen av högkvalitativa viner inte bara hårt arbete, utan det är även ett själsligt engagemang. Om detta råder ingen tvekan när man provar gårdens viner eller om man träffar Antonio själv.
Den tidigare sidan som hette Vinoliv har bytt namn och heter nu Riserva.

Nyheter

2016-11-04
Nya viner inne från Pianogrillo!
Låt oss på VinOliv presentera senaste tillskottet i vår vinportfölj - Vinproducenten Pianogrillo från byn Chiaramonte Gulfi belägen i sydöstra hörnet av Sicilien. Vinhuset drivs idag av den mångfacetterade tillika multikonstnären Lorenzo Piccione som förutom att framställa kvalitetsviner även har olivoljeproduktion som en del av sin verksamhet.
Läs mer

Visste du att..

En ankas kvackande ekar inte. Ingen vet egentligen varför *

Information om alkoholhaltiga drycker


Vinoliv Import innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som har fyllt 25 år.

För att besöka sidan måste du bekräfta att du är 25 år eller äldre genom att klicka på knappen nedan.