Veneroso (Ekologisk), Ghizzano (Tenuta) (Veneroso10p)

I vinet finns en del kraft och generositet vilket ger intryck av ett modernt toskanskt vin. Tillsammans med mat uppvisar vinet tydlig potential, men även elegans. Tack vare den tydliga fruktigheten och bärigheten klarar vinet av att stå emot även lite kraftigare maträtter av nöt eller vilt och med till exempel en skysås. Prova till maträtter med svamp, gärna Karl-Johan. Charkuterier och ost, kanske lufttorkad skinka, vildsvinssalami, någon mellanlagrad hårdost som parmesan, utgör ett riktigt trevligt komplement till vinet.
2010
Sangiovese 70%, Cabernet Sauvignon 30%
13,5%
Rött vin
IGT Toscana
Ghizzano (Tenuta)
 
Sand och lera med inslag av fossilerade skal
 
För hand
Handplockning av druvorna, därefter pressas druvorna genom trampning, det vill säga med fötter. Skalmacerering och jäsning sker under 10 till 20 dagar beroende på årgång i tankar av trä eller cement.
Delar av vinet lagras i barrique, 225-litersfat. Faten har använts två till fyra gånger, varpå ekkaraktären inte är lika påtaglig som i nya fat. Resterande vin lagras i stora 500-litersfat. Därefter ytterligare 8 månader i butelj innan vinet säljs.

Kommentar

Mörkröd.
Komplex och bärig med toner av mörka och röda bär, svarta vinbär, läder, stall, kaffe, tobak. Inslag av vanilj och rostade ekfat.
Smaken är generös och fruktig. Tonerna i doften återfinns även i smaken med mörka och röda bär, svarta vinbär, läder, stall och med toner av kaffe, tobak, vanilj och ekfat med lätt rostning. Balansen mellan frukt och syra är mycket bra. Tanninerna är tydliga men delikata.
Kraftigare maträtter av nöt eller vilt och med till exempel en skysås. Prova till maträtter med svamp, gärna Karl-Johan. Charkuterier och ost, kanske lufttorkad skinka, vildsvinssalami, någon mellanlagrad hårdost som parmesan, utgör ett riktigt trevligt komplement till vinet.
Ladda hem produktblad som PDF

Ghizzano (Tenuta)

Egendomen ligger vid den Toscanska kusten i byn Ghizzano bara 4 mil söder om Pisa. Vindistriktet kallas för Colline Pisane och är det mest västliga av underregionerna till Chianti. Ghizzano har fokuserat på vin sedan 1980-talet. Första vinet ut var Veneroso årgång 1985. Veneroso följdes sedan upp av Nambrot 1996. I början av 2000-talet påbörjade egendomen en övergång till ekologisk odling och är nu helt ekologiskt certifierade. Från och med 2006 har man även infört biodynamiska metoder. All skörd sker för hand och druvorna går igenom ett strängt urval på sorteringsbord innan vinifiering. Vinerna är fottrampade och man använder sig bara av naturlig jäst. Pumpar används bara om det är absolut nödvändigt. Vinerna jäser i antingen stål, cement eller stora träfat. Alla viner genomgår malolaktisk jäsning, för Nambrot och Veneroso sker den i träfat. Ek används med försiktighet – som en krydda och mognadsutvecklare snarare än som ett egenvärde.
Den tidigare sidan som hette Vinoliv har bytt namn och heter nu Riserva.

Nyheter

2016-11-04
Nya viner inne från Pianogrillo!
Låt oss på VinOliv presentera senaste tillskottet i vår vinportfölj - Vinproducenten Pianogrillo från byn Chiaramonte Gulfi belägen i sydöstra hörnet av Sicilien. Vinhuset drivs idag av den mångfacetterade tillika multikonstnären Lorenzo Piccione som förutom att framställa kvalitetsviner även har olivoljeproduktion som en del av sin verksamhet.
Läs mer

Visste du att..

Islänningar dricker mer Coca-Cola per capita än något annat folk.

Information om alkoholhaltiga drycker


Vinoliv Import innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som har fyllt 25 år.

För att besöka sidan måste du bekräfta att du är 25 år eller äldre genom att klicka på knappen nedan.