Vigna Barbagalli Etna Rosso DOC, Pietradolce (PDBarbagalli12)

2012
Nerello Mascalese
15%
Rött vin
Barbagalli, Contrada Rampante i Solicchiata.
Pietradolce
900 meter över havet
Stenig med inslag av ljust sand
 
För hand. Druvorna till Vigna Barbagalli kommer från pre-phylloxera-stockar som är så kallade bushwines (alberello) som är mellan 80-100 år gamla.
Inledande jäsning och skalmaceration under 18 dagar och därefter varsam pressning av druvorna.
Lagring i stora ekfat (50hl) i 20 månader med avslutande lagring på flaska.

Kommentar

Tät mörkröd färg
Stor fruktig doft av mörka bär, körsbär, mylla av röda bär och mineralitet och fat.
Fyllig och fruktig smak med mörka bär, mörka körsbär med tydlig mineralitet och rostade fat. Vinet har en fräsch syra som bär upp den täta och fruktigt långa eftersmaken.
Servera gärna till en grillad entrecôte med grillade och marinerade grönsaker med tillhörande örtsmör till eller varför inte till en saftig och stadig burgare med coleslaw och ädelost som tillbehör? Ett mera elegant alternativ är rådjurssadel med en gräddig sås med murklor och citron-picklade rotfrukter till.
Ladda hem produktblad som PDF

Pietradolce

På Etnas norra sluttningar finns sedan 2005 den lilla gården Pietradolce med sina 11 hektar. Här växer de ursprungliga druvsorterna Nerello Mascalese och Carricante i den svarta vulkaniska jorden, full av stenar och sand, men också av mineraler som har spridits över sluttningarna genom Etnas otaliga utbrott. Gården drivs och ägs av Michele Faro som tillsammans med sin bror Mario och önologen Carlo Ferrini producerar enastående viner av Nerello Mascalese och Carricante, två av de lokala druvsorterna som odlas på Etnas sluttningar. Michele minns fortfarande första gången han som tioåring smakade vin ur hans farfars gamla tunnor. Han fascinerades redan då av hantverket, en fascination som utmynnade i att han många år senare valde att lämna arbetet i det framgångsrika familjeföretaget och återuppta hans farfars värv genom att väcka liv i några av Etnas främsta vingårdslägen. Delar av egendomen består av pre-phylloxera-rankor som är kring 120 år gamla. Klimatet på den höga höjden på Etnas sluttningar gör att inga bekämpningsmedel behöver användas. Vissa år kan jorden behöva ett tillskott av naturgödsel, men Michele vill bevara jorden så naturlig och ursprunglig som möjligt. Hans filosofi är att bevara och föra de urgamla vinmakartraditionen vidare men samtidigt kombinera den med modern teknologi. Vinerna har på kort tid nått internationellt erkännande, och Pietradolce rankas idag som en av de absolut främsta producenterna på Sicilien.
Den tidigare sidan som hette Vinoliv har bytt namn och heter nu Riserva.

Nyheter

2016-11-04
Nya viner inne från Pianogrillo!
Låt oss på VinOliv presentera senaste tillskottet i vår vinportfölj - Vinproducenten Pianogrillo från byn Chiaramonte Gulfi belägen i sydöstra hörnet av Sicilien. Vinhuset drivs idag av den mångfacetterade tillika multikonstnären Lorenzo Piccione som förutom att framställa kvalitetsviner även har olivoljeproduktion som en del av sin verksamhet.
Läs mer

Visste du att..

I Popular Machanics 1949 förutsågs att: framtidens datorer mycket väl kan komma att väga mindre än 1,5 ton.

Information om alkoholhaltiga drycker


Vinoliv Import innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som har fyllt 25 år.

För att besöka sidan måste du bekräfta att du är 25 år eller äldre genom att klicka på knappen nedan.