Nambrot (Ekologiskt), Ghizzano (Tenuta) (Nambrot08)

Nambrot är Tenuta di Ghizzanos flaggskepp och helt klart ett stort vin. Vinet erhåller ofta toppoäng från vinskribenter och vinkännare. Det råder ingen tvekan om att gården har Bordeaux som förebild när de framställer detta vin. Men vinets generösa bärighet skvallrar ändå om att det är en Supertoskanare från Italien. Helt klart mycket vin för pengarna. Hade gården legat i Bolgheri, hade vinet varit dubbelt så dyrt. Nambrot är fylligt och kraftigt och kräver därför mat med mycket smak. Prova vinet till kraftiga rätter på nöt, lamm eller vilt, gärna med örter och en kraftigare rödvinssås där till.
2008
Merlot 70%, Cabernet Sauvignon 20%, Petit Verdot 10%
13,5%
Rött vin
IGT Toscana
Ghizzano (Tenuta)
180-200 m ö.h
Sand och lera med inslag av fossilerade skal
 
För hand, därefter sker en noggrann selektering innan avstjälkning sker.
Druvorna pressas genom fottrampning. Skalmacerering och jäsning sker under 15 till 20 dagar beroende på årgång i öppna fat av trä eller cement.
Vinet lagras 18 månader i 225-liters ekfat. Faten består en blandning av nya och fat som används för andra respektive tredje gången.

Kommentar

Djup mörkröd.
Komplex, kryddig och bärig med toner av mörka bär, svarta vinbär, mörka körsbär, läder, stall, kaffe, tobak, vanilj och rostade ekfat.
Smaken är stor, bärig och kryddig med inslag av mörka bär, svarta vinbär, mörka körsbär, stall, kaffe, tobak, vanilj och ekfat. Bra balans mellan frukt och syra. Tanninerna är tydliga och ganska tuffa. Eftersmaken hänger kvar riktigt länge med både frukt, strävhet och viss beska i avslutningen.
Kraftigare rätter på nöt, lamm eller vilt gärna med örter och en koncentrerad vinsås till.
Ladda hem produktblad som PDF

Priser för restauranger

263.00
328.75

Ghizzano (Tenuta)

Egendomen ligger vid den Toscanska kusten i byn Ghizzano bara 4 mil söder om Pisa. Vindistriktet kallas för Colline Pisane och är det mest västliga av underregionerna till Chianti. Ghizzano har fokuserat på vin sedan 1980-talet. Första vinet ut var Veneroso årgång 1985. Veneroso följdes sedan upp av Nambrot 1996. I början av 2000-talet påbörjade egendomen en övergång till ekologisk odling och är nu helt ekologiskt certifierade. Från och med 2006 har man även infört biodynamiska metoder. All skörd sker för hand och druvorna går igenom ett strängt urval på sorteringsbord innan vinifiering. Vinerna är fottrampade och man använder sig bara av naturlig jäst. Pumpar används bara om det är absolut nödvändigt. Vinerna jäser i antingen stål, cement eller stora träfat. Alla viner genomgår malolaktisk jäsning, för Nambrot och Veneroso sker den i träfat. Ek används med försiktighet – som en krydda och mognadsutvecklare snarare än som ett egenvärde.
Den tidigare sidan som hette Vinoliv har bytt namn och heter nu Riserva.

Nyheter

2016-11-04
Nya viner inne från Pianogrillo!
Låt oss på VinOliv presentera senaste tillskottet i vår vinportfölj - Vinproducenten Pianogrillo från byn Chiaramonte Gulfi belägen i sydöstra hörnet av Sicilien. Vinhuset drivs idag av den mångfacetterade tillika multikonstnären Lorenzo Piccione som förutom att framställa kvalitetsviner även har olivoljeproduktion som en del av sin verksamhet.
Läs mer

Visste du att..

Winston Churchill föddes på en damtoalett.

Information om alkoholhaltiga drycker


Vinoliv Import innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som har fyllt 25 år.

För att besöka sidan måste du bekräfta att du är 25 år eller äldre genom att klicka på knappen nedan.