Selve.Zero Lot 10, Selve Picotrendo ()

Selve.Zero framställs från två olika vingårdslägen Zumstein och från de äldre vinstockarna från det högre belägna vingårdsläget Runcjass. Vinerna framställs enligt biodynamiska metoder och inga tillsatser används. Efter skörden och den avslutande jäsningen lagras samtliga viner från Selve Picotendro på de handgjorda kastanjefaten (4hl) som man bygger från de kastanjeträd som växer bredvid vingårdsläget Bondon högst upp i de branta vingårdarna.

Vinet Selve.Zero var det första vinet i Aostadalen att bli klassat som helt svavelfritt och utan att behöva märka flaskorna med texten "Innehåller sulfiter". Vinet framställs i väldigt små kvantiteter och produktionen är endast cirka 400 flaskor per år. Samtliga viner är så kallat årgångslösa då det inte finns någon gällande klassificering för vinerna utan kategoriserade som Vino Rosso.
 
Nebbiolo Picotendro 95% Neiret e Gros Vien 5%
13.4%
Rött vin
Vingårdslägena Zumstein och Runcjass i kommunen Pont Sant Martin, Aostadalen.
Selve Picotrendo
330 meter över havet
Alluvial jordmån med inslag av gnejs och vit skiffer.
35-40 hl
För hand
Inledande jäsning på INOX-Tankar
24 månader på handgjorda fat av gårdens egna kastanjeträd (4 hl) samt 24 månader på flaska.Vinet är ofiltrerat och helt osvavlat.

Kommentar

Ljusröd med ljus tegelkant
Frisk och nyanserad doft av röda bär, rönnbär, körsbär med kryddiga inslag. Sekundära aromer av parfym och nötter.
Frisk smak av röda bär, körsbär, sötsyrliga inslag och läder. Vinet har en tydlig och frisk syra med balanserade tanniner. I eftersmaken träder nötiga inslag fram.
Rustika kötträtter på nöt eller högrev.
Ladda hem produktblad som PDF

Priser för restauranger

329.00
411.25

Selve Picotrendo

Efter att redan 1948 förvärvat en del av vingårdar i staden Donnas efter änkan Anna Maria Caterina kunde de dåvarande ägarna Maddalena Juglair och Rinaldo Nicco påbörja den resa som sedermera skulle leda fram till ett av dagens mest spännande viner från detta område - Selve Picotrendo. Efter att man årligen framställt cirka 60 hektoliter osvavlat vin som såldes till de större kooperativen i området under 70 och 80-talet övertog det nya paret Merlet Bruna och Nicco Rolando ägorna 1998. Som det självständiga paret var restaurerades vingårdar och nya cru-lägen köptes in, allt utan EU-bidrag. Nästa steg blev att skapa kvalitetsviner från de fem olika vingårds-lägen som sedan 2001 marknadsförs och säljs som individuella cru-viner från parets enkom 1 hektar vingårdar. Total årsproduktion är endast cirka 3500 flaskor som är uppdelade på de olika lägena och speciellt för Selve Picotrendo är lagringen som sker i de egenhändigt byggda kastanjefaten modell 400-liter för samtliga viner.
Den tidigare sidan som hette Vinoliv har bytt namn och heter nu Riserva.

Nyheter

2016-11-04
Nya viner inne från Pianogrillo!
Låt oss på VinOliv presentera senaste tillskottet i vår vinportfölj - Vinproducenten Pianogrillo från byn Chiaramonte Gulfi belägen i sydöstra hörnet av Sicilien. Vinhuset drivs idag av den mångfacetterade tillika multikonstnären Lorenzo Piccione som förutom att framställa kvalitetsviner även har olivoljeproduktion som en del av sin verksamhet.
Läs mer

Visste du att..

Genomsnittsåldern i General Motors styrelse är lägre än genomsnittsåldern i Rolling Stones.

Information om alkoholhaltiga drycker


Vinoliv Import innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som har fyllt 25 år.

För att besöka sidan måste du bekräfta att du är 25 år eller äldre genom att klicka på knappen nedan.