Domaine Vrignaud

Domaine Vrignaud består av 19 hektar vinodlingar varav 6 hektar premier-cru-lägen, framförallt i Fourchaume. Resten utgörs av Chablis och Petit Chablis. I Chablis finns idag en trend mot att odla ekologiskt, och uppskattningsvis 5 % av odlarna i Chablis är idag certifierade som ekologiska odlare. På grund av de svårigheter ett så nordligt odlingsläge innebär för vinodling i form av kyla och väta och risken för röta, så är det en stor utmaning att till fullo implementera ett ekologiskt jordbruk. Domaine Vrignaud var förhållandevis tidiga i att anamma detta arbetssätt. De påbörjade omställningen till ett ekologiskt jordbruk för sex år sedan, och blev certifierade för tre år sedan.
Många av den yngre generationens odlare i Chablis anser att överanvändning av konstgödsel är det största hotet mot Chablis vingårdar och att ekologisk odling är det enda långsiktiga alternativet till att bevara Chablis storhet som vinregion. Denna uppfattning var Guillaume Vrignaud tidig med att förespråka eftersom han insåg att det unika med Chablis är klimatet och jordmånen, och för att denna ska bevaras måste marken skyddas. Guillaume Vrignaud är femte generationens vinmakare på familjeegendomen. Efter en tid av studier och resor återvände han 1999 till Chablis och arbetar sedan dess med vinerna. Han och hans familj bor i byn, medan hans föräldrar, Joelle och Michel, bor kvar på gården. Totalt arbetar sju personer heltid hos familjen Vrignaud med olika delar av vintillverkningen.