Ferretti Caveriol Ros IGT Emilia Lambrusco Rosso, Ferretti Vini (FerrCavR20)

Caveriol Ros är ett vitalt rött mousserande vin från Ferretti-familjens äldsta vinrankor på vingården. För denna Lambrusco använder sig syskonen Ferretti av klonerna Lambrusco Grasparossa, Maestri, Salamino, Marani och den färgstarka druvsorten Ancellotta. Spontanjäsning sker med naturliga jäststammar i cementkar. Vinet ligger på sin jästfällning minst sex månader innan den andra jäsningen sker på flaska med tillsatts av icke fermenterad druvmust. Ingen klarning sker. Endast 2000 flaskor produceras varje år.
2020
Lambrusco Grasparossa 25%, Maestri 25%, Salamino 20%, Marani 20%, Ancellotta 10%
12%
Mousserande
Lambrusco dell’Emilia IGP
Ferretti Vini
120 meter över havet
Sand och lera
 
För hand
Maceration sker 3-4 dagar. Sedan sker spontanjäsning med naturliga jäststammar. Endast låga doser av sulfiter tillsätts.
Vinet ligger på sin jästfällning minst nio månader och får sin andra jäsning på flaska. Ingen klarifiering görs.

Kommentar

Mörkröd grumlig färg
Fruktig doft av vildhallon, körsbär med örtiga inslag
Fruktig smak av vildhallon, körsbär, örter och inslag av läder. Vinet har en vital och frisk syra med välbalanserat och torrt avslut.
Servera gärna detta vin välkylt till charkuterier och krämiga ostar.
Ladda hem produktblad som PDF

Priser för restauranger

175.00
218.75

Ferretti Vini

Ferrettis egendom grundades år 1928 i byn Case Cocconi i den fruktsamma Podalen mellan provinserna Reggio Emilia och Parma. Under åren bytte man ägare fram och tillbaka på grund av ekonomiska orsaker, men trots detta fortsatte familjen att producera vin i den lilla byns kooperativ under alla år. Det är inte förrän senaste årtiondet som vinproduktionen i modern tid har tagit fart och form tack vare barn-barnen, tillika syskonen Elisa och Denise Ferretti. Numera fokuserar syskonen på de anrika lambrusco-sorterna fortana, maestri, grasparossa, ancellotta, salamino, marani, bargi, oliva och foglia frastagliata, som är typiska för regionen Reggio-Emilia. Utöver dessa druvsorter har de även planterat vita aromatiska varieteter som malvasia, trebbiano, moscato och pignoletto. Vingårdarealen är endast tre hektar och framställningsfilosofin av vinerna är ekologisk. Jordmånen består av en blandning av sand och lera. Målsättningen för syskonen är att producera jordnära och spännande mousserande viner, oavsett om de använder sig av vita eller röda druvsorter. Alla viner jäser i gamla cement-tankar som installerades av syskonens farfar under 1920-talet, och samtliga viner ligger på sin jästfällning i minst sex månader innan buteljering. Söt druvmust används för att sätta igång vinernas andra jäsning på flaska och ingen filtrering görs av vinerna. Låga doser av sulfiter används, men tillsätts endast vid krossandet av druvorna vid den initiala tillverknings-processen.
Nyheter

2023-04-06
Ny blandlåda med tema Alto Adige
Efter ett önskemål från Munskänkarna att öka tillgängligheten att få tag på viner från årets vinort 2023 Alto Adige, har vi på VinOliv nu skapat ett 3-pack med kvalitetsviner från våra tre små hatverksproducenter som blir tillgänglig i beställningssortimentet från och med 5 april 2023.
Denna blandlåda visar upp tre kvalitetsviner med för regionen typiska druvsorter som Kerner (Riesling x Trollinger) Schiava (Vernatsch) och Blauburgunder (Pinot Noir). Dessa kvalitetsviner är framställda av de anrika vinproducenterna Pacher Hof, Weingut Nusserhof och Weingut Gottardi, alla som verkat flera sekel inom vinproduktion, med gediget kunnande. Vi på VinOliv hoppas att våra viner tas emot väl och att detta 3-pack kan fylla sin funktion för alla vinprovningar som hålls i landet och ger en inblick i vad denna region kan prestera.

Läs mer

Visste du att..

På ett Big Mac bröd finns i genomsnitt 178 sesamfrön.

Information om alkoholhaltiga drycker


Vinoliv Import innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som har fyllt 25 år.

För att besöka sidan måste du bekräfta att du är 25 år eller äldre genom att klicka på knappen nedan.