Sassella Stella Retica Riserva Superiore DOCG, AR.PE.PE (RPPStellaR19)

Från ARPEPEs toppodlingar i Sassella, alltså samma odlingar som man använder till vinet Rocce Rosse. Skillnaden är att man gör Stella Retica de år som ger lite mer lättillgängliga viner, respektive Rocce Rosse de år som ger druvor som kräver mer lagring innan de är drickfärdiga. Dessa två viner förekommer således aldrig av samma årgång. Standardreceptet för Stella Retica är ungefär upp till 2 år på fat av ek, kastanj och akacia följt av upp till två år på flaska. Exakta tiden avgörs av årgångens beskaffenhet. Dessutom arbetar man med lång maceration, över 100 dagar, eftersom man endast ser postiva effekter av detta. Bland annat blir vinet mer stabilt av den långa macerationstiden, så att man använde endast ett absolut minimum av tillsatt svavel, och andast vid buteljering.
2019
Chiavennasca (Nebbiolo) 100%
13,5%
Rött vin
Sassella, en subregion i Valtellina.
AR.PE.PE
300-400 meter över havet
Kalkrik och stenig jordmån
 
För hand
Varsam pressning och jäsning på "tini", koniska träfat.
2 år på fat (50hl) och minst 6 månader på flaska

Kommentar

Mörklila färg
Frisk doft av körsbär, tranbär och rosor med tydlig mineralitet.
Frisk smak av plommon, körsbär, rosor och mineralitet med välbalanserade tanniner och fat. Vinet är ytterst elegant och har en lång eftersmak.
Ladda hem produktblad som PDF

Priser för restauranger

399.00
498.75

AR.PE.PE

Detta något ovanliga namn på en av Valtellinas främsta vinproducenter är egentligen en akronym av namnet på gårdens grundare, ARturo PEllizzatti PErego. Arturo kom från en familj som arbetat i vinindustrin sedan 1860-talet. 100 år senare hade egendomen växt till att omfatta 50 hektar utkarvat ur granitsluttningarna som utgör stora delar av Valtellinas vinodlingar. När Arturos far Guido dog 1973 såldes familjeföretaget som då hette endast Pellizzatti.
1983 köpte dock Arturo tillbaka 12 hektar och även vinanläggningen och startade på nytt under namnet ARPEPE. Arturo bestämde sig redan från början att endast producera viner som återspeglar Valtellinas terroir och representerar det allra bästa alpnebbiolo förmår. Dessutom bestämde han sig för att inte sälja vinet innan det är färdigt att drickas, vilket innebar att de första sex åren producerade han vin varje år, men inte en enda flaska såldes.
2004 avled Arturo och överlämnade egendomen till sina barn, Isabella (önolog), Guido och Emanuele.
ARPEPEs målsättning är att alltid göra viner som är så rena och osminkade som möjligt, och låta de unika egenskaperna hos Nebbiolo som växt under extrema förhållanden komma fram tydligt i vinet.

Nyheter

2024-02-29
Stora Italienresan: Lazio, Toscana, Veneto, Trentino etc 13-22 Sep 24 (10d)
Nu är det äntligen dags igen, en resa som många av våra medlemmar har efterfrågat - följ med oss till det vackra Italien och förläng sommaren i ett härligt medelhavsklimat. Vi får ofta frågan om vilken region vi gillar bäst i Italien? Det landar dock ofta i svaret att det beror på, så vi har inget bra svar. Vissa vinregioner är inte så kända, men har mycket att erbjuda. Det är mot denna bakgrund vår Italienresa börjar i Lazio där Rom är regionhuvudstad.
Läs mer

Visste du att..

Världens första kända preventivmedel tillverkades av en krokodilpung i Egypten 2000 före Kristus.

Information om alkoholhaltiga drycker


Vinoliv Import innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som har fyllt 25 år.

För att besöka sidan måste du bekräfta att du är 25 år eller äldre genom att klicka på knappen nedan.