Freisa DOC, Lano Gianluigi (LanoFreisa16)
Freisa är en endemisk druvsort från vinregionen Piemonte i nordvästra Italien. Druvan har ett tjockt skal och det finns två olika kloner: freisa piccolo och freisa grossa. Druvsorten var oerhört populär mot slutet av 1800-talet och då kring trakterna runtom Turin där den vördades högt på grund av sin resistens mot sjukdomar som mjöldagg. Freisa används till att göra torra, mousserande och söta viner. Lano Gianluigi har med sin Langhe Freisa skapat ett osedvanligt elegant rött vin som går i en mer torr och drickvänlig stil med finstämda toner av körsbär och plommon med vital syra och välbalanserad "kärvhet". Oftast brukar freisa-viner från Piemonte bjuda på mer "bittra" toner. Något som Gianluigi parerar med bravur i sin 2016 Langhe Freisa.
2016
100% Freisa
13%
Rött vin
San Rocco Seno d
Lano Gianluigi
250 meter över havet
Lera med kalksten
5500 vinrankor per hektar
För hand
Första jäsningen i rostfria ståltankar
Naturlig jäst med 10-15 dagars maceration. Vinet lagras 12 månader i gamla ekfat (tonneaux)
Röd färg
Frisk och fruktig doft av körsbär, åkerbär och kryddor.
Fruktig smak av syrliga körsbär och med toner av plommonskal. Vinet har en pigg syra med balanserad strävhet och bra längd.
Servera gärna detta vin förslagsvis ugnsstekt dovhjort med kål- och rotfruktspytt, svart vitlökssås och smörstekta kantareller
Priser för restauranger
149.00
186.25
Lano Gianluigi
Lano Gianluigis egendom ligger bland kullarna i San Rocco Seno d'Elvio, gränsandes byn Treiso, i en av de klassiska vinproducerande kommunerna i Barbaresco. Sedan 1993 har Gianluigi med frun Daniella producerat viner under eget namn. Egendomen är endast 5 hektar stor, och utöver Nebbiolo odlas även druvsorter som Freisa, Barbera och Dolcetto. Gårdens vinmakarfilosofi är i det närmsta att betrakta som traditionell och på alla sätt och vis småskalig. Ett besök i cantinan är ett besök tillbaka i tiden då vinmakning tog tid och inte präglades av högteknologi och datorstyrda processer. Gianluigi Lano är väldigt noggrann i sitt vinmakande och framställer viner som de gjordes tidigare. Det vill säga i den traditionella och klassiska stilen med elegant stramhet och utan för mycket fruktdrivna toner. Vinerna framställs mer "naturligt" och endast naturlig jäst används för jäsningen och mängden tillsatt svavel är minimal. Lano Gianluigi är eko-certifierad från och med årgång 2017.
Kommentar