Brunello di Montalcino DOCG, Le Chiuse (LCBrunello17)

Druvorna till denna Brunello di Montalcino hämtas från den 6 hektar stora vingården där medelåldern för vinrankorna är cirka 25 år och densiteten är endast 4500 vinrankor per hektar. Druvorna skördas för hand sista veckan i september och förs sedan in i rostfria ståltankar med hjälp av gravitation. Maceration och jäsning pågår under 18 dagar med naturlig jäst och med frekvent nedtryckning av musten. Vinet förs sedan över i stora slavonska bottis där vinet lagras under 3 år för att sedan lagras ytterligare i 1 år på butelj. Le Chiuse producerar cirka 14.000 flaskor av sin Brunello di Montalcino per år. Alla vinerna från Le Chiuse är eko-certifierade.

2017
Sangiovese Grosso 100%
14%
Rött vin
Vingård i närheten av vineriet
Le Chiuse
300-500 meter över havet
Kalksten, lera och schist
4500 vinrankor per hektar
För hand
Inledande maceration och jäsning sker i rostfria ståltankar under 18 dagar
Lagring av detta vin sker i 3 år i stora slavonska bottis samt avslutande 1 år till på butelj

Kommentar

Mörkröd färg
Fruktig doft av mörka körsbär, torkad frukt och örter.
Fruktig smak av mörka körsbär, örter, torkad frukt och apelsinskal. Vinet har en en vital syra med komplex struktur och välbalanserade tanniner med lång eftersmak
Servera gärna detta vin till en klassisk bistecca fiorentina eller till en krämig pasta med svamp och grädde
Ladda hem produktblad som PDF

Priser för restauranger

469.00
586.25

Le Chiuse

Le Chiuse spelade en viktig roll i delar av vingårdarna som de tillhandahöll åt den legendariska vinfamiljen Biondi-Santi sedan slutet av 1700-talet. Dessa vingårdar som var nedärvda från generation till den nästa föll till slut i händerna av den nuvarande ägarinnan Simonetta Valiani som är barnbarn till Ferruccio Biondi-Santi. Efter att ha ärvt denna vingård beslöt sig Simonetta för att börja framställa viner under det egna namnet Le Chiuse år 1993 med hjälp av sin make Nicolò Magnelli och deras son Lorenzo. Fram tills dess hade dessa vingårdar varit reserverade och uthyrda till hennes morbror Franco Biondi-Santi som då använde druvorna från dessa vingårdar till Biondi-Santis Riservaviner. Vingårdarna hos Le Chiuse är planterade med noggrant utvalda Sangiovese-kloner utvalda av Biondi-Santi för att säkerställa sitt generiska arvsanlag. Vinrankornas ålder är mellan 15-60 år och skördeuttaget är endast hälften av vad som krävs enligt reglerna för consorziot. Le Chiuse är beläget på den norra sidan av Montalcino och egendomen ligger på bergssidan Montosoli. Vingårdarna är planterade i nord/nordöstlig riktning och består av totalt 8 hektar där altituden ligger mellan 300-500 meter över havet. Jordmånen i vingårdarna är en blandning av kalkrik lera med inslag av fossila avlagringar och märgel och tufa. Le Chiuse producerar cirka 30.000 flaskor vin per år med uppdelningen bestående av Rosso di Montalcino, Brunello di Montalcino och Brunello di Montalcino Riserva. Le Chiuse producerar även olivolja, grappa och honung. Le Chiuse är genomgående eko-certifierade.

Nyheter

2022-11-01
Nytt tillskott i portföljen - La Miraja
Vi är så glada över att lägga till La Miraja som ny producent på VinOliv. Efter noggrant sökande av spännande vinproducenter från andra delar i Piemonte föll vi pladask för Eugenio Gatti och hans skapelser av Chardonnay och Grignolino med den primära Ruchè som grädden på moset. Vinerna finns tillgängliga för restaurangkunder i ett första led. Privatimport gäller för kunder via Systembolaget.
Läs mer

Visste du att..

Islänningar dricker mer Coca-Cola per capita än något annat folk.

Information om alkoholhaltiga drycker


Vinoliv Import innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som har fyllt 25 år.

För att besöka sidan måste du bekräfta att du är 25 år eller äldre genom att klicka på knappen nedan.