Druvorna till Ottellas mousserande Blanc de Blancs odlas i vingårdar belägna i San Benedetto di Lugana. Druvorna skördas för hand och förs sedan till vineriet där inledande jäsning tar vid. Vinet ligger på sin jästfällning i 12 månader. Detta mousserande vin framställs genom en metod som kallas "Solouva" - istället för att addera fruktos för att sätta igång den andra jäsningen i flaskan, används lagrad söt druvmust där sockret bevarats naturligt då man fryst denna vid tiden av pressningen av druvorna. Sockerhalten är 3,8 gram per liter.
Blanc de Blancs Brut Metodo Classico, Ottella (OTBdb)
   
   NV
 
 
   
   100% Chardonnay
 
 
   
   12%
 
 
   
   Mousserande
 
 
   
   San Benedetto di Lugana
 
 
   
   Ottella
 
 
   
   250 meter över havet
 
 
   
   Vit lera, speciell i denna regionen
 
 
   
   9000 kg / hektar
 
 
   
   För hand 
 
 
   
   Efter skörd jäser vinet i rostfria ståltankar.
 
 
   
   Vinet ligger på sin jästfällning i 12 månader.
 
   
   Ljus färg
 
 
   
   Fruktig och frisk doft av gul frukt, vita blommor, persika och stenfrukt
 
 
   
   Vinet har en finstämd fruktighet med smak av persika, stenfrukt, och vita blommor med vital syra och elegant avslut. 
 
 
   
   Servera gärna till skaldjur, eleganta fiskrätter eller till krämiga färskostar
 
 
Priser för restauranger
   
   239.00
 
 
   
   298.75
 
Ottella
Det är utmaningen att kunna framställa kvalitetsviner i Lugana och dessutom kunna förmedla en känsla av "terroir" som driver bröderna Lodovico, Francesco och Michele Montresor. Druvan Trebbiano di Lugana, som lokalt kännetecknas som Turbiana, har genetiska likheter med Verdicchio men har enligt nutida forskningar och experter en helt egen och unik karaktär som inte kan sammankopplas med andra kloner av Trebbiano. Jordmånen består av den unika vita leran med glaciära inslag som bildades efter istiden  och som tydligt präglar mineraliteten i vinerna från Ottella.
    
      

Kommentar