För ett tiotal år sedan förvärvade Vittorio Monchiero en liten lott i vingården Montanello i Castiglione Falletto. Vingårdarna i Montanello löper i sydvästlig riktning och jordmånen består av lera med inslag av kalksten. Första årgången för detta vin var 2011. Efter att druvorna har nått sin optimala mognad skördas de varsamt för hand för att i vineriet genomgå sin skalmaceration. Efter macerationen och jäsningen som sker i rostfria ståltankar förs druvmusten in i stora slavonska ekfat där vinet sedan får sin slutlagring i tre år med efterföljande två år på på flaska innan försäljning.
Barolo Montanello DOCG , Monchiero (Monmontanello17)
2017
Nebbiolo
14%
Rött vin
Vingården Montanello
Monchiero
300 m ö h
Lera med kalksten
För hand
Första jäsningen i rostfria ståltankar
Lagring sker i stora ekfat i 36 månader (50 hektoliter) och ytterligare två år på flaska
Ljus tegel
Frisk och fruktig doft av körsbär, torkade frukter,kanel, läder, lakrits och ekfatskaraktär.
Frisk och fruktig smak av körsbär, torkade frukter,kanel, läder, lakrits och ekfatskaraktär. Vinet har en bra balans mellan generös frukt och mjuk syra. Tanninerna är torra, mjuka och delikata. Eftersmaken är lång med härligt bärig och kryddig avslutning.
Servera gärna till kötträtter av vilt, lamm, långkok eller till vällagrade ostar.
Monchiero
Grunden till familjen Monchieros vinhistoria skapades av bröderna Remo och Maggiorino som odlade druvor på egendomen Montanello i utkanten av staden Castiglione Falletto på femtiotalet. Som många andra i området sålde bröderna först sina druvor till andra vinmakare innan de bestämde sig för att börja framställa sina viner själva under eget namn. 1982 köpte bröderna ett litet vineri i Castiglione Falletto med anor från 1200-talet för att utöka sin verksamhet. Efter att Maggiorinos son Vittorio hade erhållit sin examen från sina oenologiska studier på institutet i Alba blev han mer och mer involverad i vinproduktionen på familjens egendom. Enda sedan starten som vinmakare har Vittorio varit fast besluten om att framställa vinerna enligt traditionella metoder, vilket i praktiken innebär lång skalmaceration och lagring i stora slavonska ekfat. Monchieros sju hektar vingårdar är utspridda i kommunerna Castiglione Falletto, där familjens bas ligger, samt i La Morra och i Verduno. 2017 har även Vittorios äldsta son Luca anslutit sig till familjens vineri för att föra traditionerna vidare.
Kommentar