Châteauneuf-Du-Pape (BIO), La Fagotière (73567)
Druvsorterna som La Fagotière odlar är de klassiska för denna region Grenache, Mourvèdre, Syrah och Cinsault för de röda vinerna samt Grenache Blanc, Roussanne och Picpoul för de vita vinerna. Vinrankorna är mellan 45-60 år gamla och ger lågavkastande skörd med bra koncentration i vinerna. Vinframställningen är traditionell med separat vinifiering för de olika vingårdslägena i cementtankar för de röda vinerna samt rostfria ståltankar för de vita vinerna. Vinerna lagras i gamla foudres (stora ekfat)
2019
50 % grenache, 20% mourvèdre och 30% syrah
15 %
Rött vin
Byn Sérignan du Comtat norr om staden Châteauneuf
La Fagotière
170 m ö h
Blandad jordmån bestående av lera, kalksten och galets
För hand
Inledande jäsning och maceration i cementtankar och inoxtankar
Slutlagring i stora foudres (43-80 hektoliter) i 6 månader.
Mörkröd färg
Fruktig doft av mörka bär, körsbär, örter och fat.
Fruktig smak av mörka bär, körsbär, örter, mineralitet, liten rökig ton och fat. Vinet har en bra struktur med lång eftersmak
Servera gärna detta vin till lammstek, grytor på högrev eller till lagrade hårdostar
La Fagotière
Vinproducenten La Fagotière är baserad norr om staden Châteauneuf och innehar 30 hektar vingårdar som idag drivs av syskonen Pascal Chastan med sin syster Valérie Leoty. Syskonparet är den femte generationen i familjen och driver idag vingården med ekologiska förtecken. Jordmånen i vingårdarna består av en blandning av lera, kalksten samt de för denna regionen klassiska stenen galets. Druvsorterna som La Fagotière odlar är Grenache, Mourvèdre, Syrah och Cinsault för de röda vinerna samt Grenache Blanc, Roussanne och Picpoul för de vita vinerna. Vinrankorna är mellan 45-60 år gamla och ger lågavkastande skörd med bra koncentration i vinerna. Vinframställningen är traditionell med separat vinifiering för de olika vingårdslägena i cementtankar för de röda vinerna samt rostfria ståltankar för de vita vinerna. Vinerna lagras i gamla foudres (stora ekfat)
Kommentar