Côtes de Nuits-Villages AOC, Domaine Desertaux-Ferrand (DESECnB17)
Detta vin kommer från vinstockar som är mellan 15 till 60 år. Vinet är en blend av Chardonnay och något ovanligt en del Pinot Blanc, en druvsort som Desertaux-Ferrand nästan är ensamma om att odla fortfarande i området. Druvorna pressas varsamt för att bevara de rena och fruktiga tonerna och endast naturlig jäst används. Vinet lagras sedan i 10 månader i små ekfat (fûts) varav andelen nya ekfat är 25%. Resultatet är ett mycket elegant vin med komplexitet och bra djup
2017
Chardonnay 80% och 20% Pinot Blanc
13%
Vitt vin
Kommunen Corgoloin i Cote d´Or
Domaine Desertaux-Ferrand
260 m ö h
Märgel med kalksten
55 hl/ha
För hand
Inledande pressning av druvorna och fermentation endast med naturlig jäst
Lagring sker i 10 månader i små ekfat varav 25% är nya ekfat
Ljus färg
Frisk och fruktig doft av gröna äpplen, kalksten, citrus och nötter
Frisk och fruktig smak av äpplen, citrus, vita blommor, nötter och fat. Vinet är välbalanserat och har en lång eftersmak
Servera gärna detta vin till grillade fiskrätter och skaldjur med nyslagen aioli till eller varför inte avnjuta vinet tillsammans med en krämig sparris-risotto
Domaine Desertaux-Ferrand
Vinproducenten Desertaux-Ferrand grundades 1899 av Amable Desertaux som självhändigt byggde vineriet, sitt eget hus samt vinkällaren som omringades av cirka 3 hektar vingårdar. Vingårdsarealen utökades till 12 hektar först när Amables barn-barn Bernard tog över vinmakandet med sin fru året 1965 och varpå man började sälja sina viner under eget namn för första gången. Idag drivs Domaine Desertaux-Ferrand av Bernards barn Christine och hennes bror Vincent och totala vingårdsarealen är idag 14 hektar med tillhörande vingårdslägen i bland annat Beaune 1er Cru, Pommard och Meursault för att nämna få. Vinerna från Domaine Desertaux-Ferrand vinner ofta utmärkelser och Vincent själv korades som Årets unga vinmakare 2004. De flesta av vinrankorna är i snitt 30 år gamla och löper i sydostlig riktning där vinrankorna växer i väldigt kalkrika jordar. Vinmakandet görs numera med hållbara metoder och skörden sker mestadels för hand.
Kommentar