Torrette Superieur DOP, Ottin (OTTorrette20)
Ottin framställer samtliga av sina viner från nio hektar vingårdar i de bergiga delarna av Aosta, Saint Christophe och Quart belägna i hjärtat av Aostadalen i nordöstra delen av Italien. Alla vingårdarna är planterade i söderläge för att berika vinrankorna med solljus under så lång tid som möjligt under dagarna. Detta faktum tillsammans med det torra klimatet i regionen är perfekt och väldigt gynnsamt för druvornas mognad. Det mesta arbetet utförs fortfarande för hand och inga bekämpningsmedel används. Vingårdarna där druvorna till detta vin växer planterades 1989 och skörden sker för hand i mitten av oktober.
2020
Petit Rouge 80% Fumin 10%, Cornalin 10 %
Rött vin
Valle d´Aosta
Ottin
590 m ö h
Stenig med inslag av sand
70 hl/hektar
För hand
10 månader i 3000 liter stora ekfat av slavonsk ek.
Mörkt röd
Frisk doft med toner av mörka och röda bär och med liten rökighet. Drag ev eukalyptus och örter.
Fyllig, men med frisk syra. Toner av mörka och röda bär och frukter och med en lite rökig mineralitet.
Brett användningsområde. Det mesta i köttväg, men tänk också lite alpiga ostar och charkuterier, eller varför inte en mustig gryta med polenta.
Ottin
1999 valde Elio Ottin att viga sitt liv åt vinproduktion efter sina studier på den regionala och agrikulturella skolan och införskaffade sin första hektar vingård belägna i kommunerna Quart och Saint-Christophe i Aosta. Till en början sålde Elio, likt många andra vinproducenter sina druvor till de lokala kooperativen, men från och med årgången 2007 buteljerade Elio vinerna under eget namn. 2015 stod den egna vinkällaren klar och vingårdsarealen utökades till fyra hektar. Sedan några år tillbaka är även sonen Nicolas involverad i produktionen och familjen arbetar med hållbara metoder i sina vingårdar. Förutom pinot noir odlar O T T I N lokala druvsorter som fumin, petit rouge, cornalin och den vita druvsorten petite arvine. Årlig produktion är cirka 35.000 flaskor.
Kommentar