Vernaccia di San Gimignano Riserva, Palagetto (nr 78059)
Det är många gånger som man får frågan om det produceras bra vita viner i Toscana. Frågan är relevant för det är röda viner som gjort Toscana världsberömt som vinregion. I skuggan av de röda vinerna, finns det dock även områden där man producerar enastående vita viner och framför allt ett, San Gimignano, staden som är berömd för sina tinnar och torn. Där produceras ett vin som har högsta italienska kvalitetsstatus, DOCG, på den lokala druvan Vernaccia. Denna druva har precis som många av de franska vitvinsdruvorna förmåga att ge viner med mycket god lagringspotential. Därför har vinproducenten Palagetto valt att låta denna Riserva utvecklas på ekfat. Den påminner om en riktigt bra ekfatslagrad vit Bourgogne, men den har ändå sin egna, unika karaktär.
2021
Vernaccia 100%
13,5%
Vitt vin
San Gimignano DOCG
Palagetto
280-320 m ö.h.
Vulkanisk jord, rik på organisk substans och visst inslag av fossiler
50 hl/hektar
För hand
Temperaturstyrd tank av rostfritt stål
18 månader på ekfat
Gyllengul.
Komplex och elegant med inslag av exotisk frukt, litchi, gula äpplen, smörkola, vanilj och parfym av ekfat.
Riklig och stor med inslag av exotisk frukt, litchi, gula äpplen, smörkola, vanilj och tydlig men välbalanserad smak av rostat ekfat. Eftersmaken, som är lång och välbalanserad, avslutas med en angenäm beska.
Antipasto på fisk och kött. Smakrika, men nyanserade, rätter på fisk, skaldjur och ljust kött. Prova gärna till friterade rätter. Passar utmärkt till 24 månaders lagrad Parmesan. Himmelskt gott!
Palagetto
Vingården Palagetto, som är belägen i närheten av den berömda staden San Gimignano i Toscana, grundades 1978 av Luano Niccolai. Idag drivs verksamheten av hans dotter Sabrina. Gården består av 54 hektar. Det är framför allt Vernaccia di San Gimignano druvan som gett gården dess berömmelse med fina utmärkelser, men här produceras även enastående röda viner. Det mest berömda är ”Uno di Quattro” där gården varje år väljer en av druvorna Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese eller Syrah för att göra det vin som har bäst potential för respektive årgång. Framgångssagan kröntes med 95p från Wine Spectator för årgång 2006 på druvan Syrah.
Kommentar