Ginevra Rubicone Rosato IGT, Azienda Agricola Pandolfa (PanGin18)
Ginevra Rubicone Rosato IGT är det superhärliga rosévinet från Pandolfa som framställs enligt hållbara metoder och där fokus hundraprocentigt är Sangiovese. Vingården är belägen i Fiumana di Predappio i Forli och ligger på en höjd mellan 80-130 meter över havet. Jordmånen består av brun kalksten som bidrar till vinets mera mineraliska framtoning. Druvorna skördas för hand i början av september och alltid under de mera svala timmarna under dygnen för att bibehålla de fräscha tonerna. Efter en varsam pressning av druvorna sker en skalmacerering av druvorna under sex timmar varpå vinet sedan jäser i rostfria ståltankar i en temperatur mellan 12-15 grader. Vinet lämnas sedan med sin jästfällning, så kallat sur-lie under sex månader i de rostfria ståltankarna innan själva buteljeringen sker.
2018
Sangiovese
12 %
Rosévin
Fiumana di Predappio i Forli
Azienda Agricola Pandolfa
80-130 meter över havet
Brun kalksten
8000kg per hektar
För hand
Druvorna pressas varsamt och jäsningen sker i temperaturkontrollerade rostfria ståltankar
Vinet ligger på sin jästfällning i rostfria ståltankar i 6 månader och slutlagringen sker på flaska i ytterligare i 3 månader
Ljus laxrosa färg
Frisk och fruktig doft av körsbär, röda vinbär och vita blommor.
Fruktig och frisk smak av körsbär, röda vinbär och vita persikor. Vinet har en pigg syra och välbalanserad eftersmak med ett mineraliskt avslut.
Servera gärna detta härligt torra rosévinet till charkuterier eller varför inte till en grillad tonfisk med puttanesca-salsa till.
Priser för restauranger
84.50
105.63
Azienda Agricola Pandolfa
Egendomen på Pandolfa har en rik historik som bygger på sägen och legender om intriger, otaliga slag och krig. Egendomen Pandolfa har fått sitt namn efter den militära ledaren Sigismondo Pandolfo Malatesta som levde i mitten av 1400-talet. Egendomen togs därefter över av kommendören Giuseppe Ricci år 1941 som var en entreprenör från Forli i Emilia Romagna. Sedan 1980 ägs och drivs Pandolfa av Noelia Ricci som är dottern till Giuseppe och som tidigt fick idén att förvalta och använda Pandolfa som en vinegendom varpå hon lät bygga ett vineri på egendomen. Pandolfa äger 140 hektar vingårdsareal varav cirka 40 hektar har planterats med Sangiovese, Trebbiano, Chardonnay och några andra druvsorter. Fokus för Pandolfa är att framställa ett så rent och uttrycksfullt vin på Sangiovese som möjligt från denna vinregion. Genom ett projekt år 2000 fann man att de två av de bästa klonerna av Sangiovese R24 och R19 faktiskt har sitt ursprung i Emilia Romagna.
Kommentar