Grumello Rocca de Piro Riserva DOCG, AR.PE.PE ()

Druvorna till detta vin odlas på en högre altitud än för vinet Rosso di Valtellina där de karga retiska bergen skapar en utmaning i form av skörden då druvorna växer likt lianer längs bergsväggarna. Detta ställer höga krav vid skörden då man får klättra upp för dessa branta stup och skörda druvorna för hand som sedan läggs i korgar och bärgas till vineriet. Väl inne i vineriet pressas de utvalda druvorna och jäser sedan i rostfria ståltankar varpå de genomgår en lagring på stora 50-hektoliters fat i två år. Efter avslutad lagring på faten lagras vinet ytterligare i minst 12 månader på flaska för att ytterligare balanseras.
2011
Chiavennasca (Nebbiolo) 100%
13,5%
Rött vin
Grumello, en subregion i Valtellina.
AR.PE.PE
400-500 meter över havet
Kalkrik och stenig jordmån
 
För hand
Varsam pressning och jäsning på "tini", koniska träfat.
2 år på fat (50hl) och 1 år på flaska

Kommentar

Mörklila färg
Frisk doft av körsbär, tranbär och rosor med tydlig mineralitet.
Frisk smak av plommon, körsbär, rosor och mineralitet med välbalanserade tanniner och fat. Vinet är ytterst elegant och har en lång eftersmak.
Ladda hem produktblad som PDF

AR.PE.PE

Detta något ovanliga namn på en av Valtellinas främsta vinproducenter är egentligen en akronym av namnet på gårdens grundare, ARturo PEllizzatti PErego. Arturo kom från en familj som arbetat i vinindustrin sedan 1860-talet. 100 år senare hade egendomen växt till att omfatta 50 hektar utkarvat ur granitsluttningarna som utgör stora delar av Valtellinas vinodlingar. När Arturos far Guido dog 1973 såldes familjeföretaget som då hette endast Pellizzatti.
1983 köpte dock Arturo tillbaka 12 hektar och även vinanläggningen och startade på nytt under namnet ARPEPE. Arturo bestämde sig redan från början att endast producera viner som återspeglar Valtellinas terroir och representerar det allra bästa alpnebbiolo förmår. Dessutom bestämde han sig för att inte sälja vinet innan det är färdigt att drickas, vilket innebar att de första sex åren producerade han vin varje år, men inte en enda flaska såldes.
2004 avled Arturo och överlämnade egendomen till sina barn, Isabella (önolog), Guido och Emanuele.
ARPEPEs målsättning är att alltid göra viner som är så rena och osminkade som möjligt, och låta de unika egenskaperna hos Nebbiolo som växt under extrema förhållanden komma fram tydligt i vinet.
Den tidigare sidan som hette Vinoliv har bytt namn och heter nu Riserva.

Nyheter

2016-11-04
Nya viner inne från Pianogrillo!
Låt oss på VinOliv presentera senaste tillskottet i vår vinportfölj - Vinproducenten Pianogrillo från byn Chiaramonte Gulfi belägen i sydöstra hörnet av Sicilien. Vinhuset drivs idag av den mångfacetterade tillika multikonstnären Lorenzo Piccione som förutom att framställa kvalitetsviner även har olivoljeproduktion som en del av sin verksamhet.
Läs mer

Visste du att..

En guldklimp stor som en tändsticksask kan plattas ut till en yta motsvarande storleken på en tennisbana.

Information om alkoholhaltiga drycker


Vinoliv Import innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som har fyllt 25 år.

För att besöka sidan måste du bekräfta att du är 25 år eller äldre genom att klicka på knappen nedan.