Rosato di Toscana, (SalcoRosato12)
Detta vin är gjort av noggrant utvalda Sangiovesedruvor från Montepulciano, ett av de klassiska vindistrikten i Toscana. Efter noggrant druvurval som genomförs för hand krossas druvorna. Jäsningen påbörjas sedan omedelbart, och pågår i 48 till 72 timmar med skalresterna. Därefter separeras musten från pressresterna för att inte extrahera för mycket färg och tanniner, varpå vinet får jäsa klart och mogna i tankar av rostfritt stål och därefter på flaska. Vinet har ett ganska brett användningsområde. Alltifrån drink på altanen vid havet, skaldjur eller rött kött. Prova till grillad tonfisk, gräddig pasta med räkor, inkokt lax med mousselinesås och grön sparris, eller en lunchbaguette med kallrökt lax och pepparrotssmör. Rosévin matchar dessutom rätter med en lite mer exotisk kryddning som indisk curry, thaicurry och sushi. Dessutom klarar vinet galant av kötträtter av kyckling eller kalv med olivolja och grillad endiv.
2012
Sangiovese
12,5 %
Rosévin
Toscana IGT
450
Huvudskligen stenblandad lera
70 hl/hektar
För hand
Jäsning på rostfritt stål
4 månader i rostfria tankar och 3 månader på flaska
Ljust röd med orange toner
Generöst bärig med inslag av friska körsbär och röda skogsbär som lingon samt örter
Lagom återhållen fruktighet som sig bör i ett bra rosévin, med körsbär, lingon och örtighet i smaken och en bra syra som ger vinet struktur
Detta rosévin har ett riktigt brett användningsområde, alltifrån drinkvin till skaldjur, grillad tonfisk och rött kött. Prova till en sommarsallad med kyckling, jordgubbar och mozzarella, eller en grillad entrecôte med olivolja och grillade grönsaker, eller till milda rätter med curry.
Priser för restauranger
91.00
113.75
Kommentar