Druvorna är skördade för hand och genomgår sin skalmaceration under 20 dagar i rostfria ståltankar. Jäsningen sker sedan under temperaturkontrollerade former i cirka 18 dagar. Vinet lagras avslutningsvis i stora ekfat i 18 månader.
Langhe Nebbiolo DOC, Monchiero (Monnebbiolo21)
2021
Nebbiolo
14,5%
Rött vin
Vingårdar i Castiglione Falletto
Monchiero
300 m ö h
Lera med kalksten
Årlig produktion är cirka 6000 flaskor
För hand
Första jäsningen i rostfria ståltankar
Lagring sker i stora ekfat (50 hektoliter) och ytterligare en tid på flaska
Ljus tegel
Kryddig doft av mörka körsbär, kryddnejlika, torkad frukt och jordgubbar.
Kryddig smak av mörka körsbär, kryddnejlika, torkad frukt och jordgubbar med välbalanserad strävhet.
Servera gärna detta vin till rätter av lamm, mustiga grytor eller till charkuterier i all sin enkelhet.
Monchiero
Grunden till familjen Monchieros vinhistoria skapades av bröderna Remo och Maggiorino som odlade druvor på egendomen Montanello i utkanten av staden Castiglione Falletto på femtiotalet. Som många andra i området sålde bröderna först sina druvor till andra vinmakare innan de bestämde sig för att börja framställa sina viner själva under eget namn. 1982 köpte bröderna ett litet vineri i Castiglione Falletto med anor från 1200-talet för att utöka sin verksamhet. Efter att Maggiorinos son Vittorio hade erhållit sin examen från sina oenologiska studier på institutet i Alba blev han mer och mer involverad i vinproduktionen på familjens egendom. Enda sedan starten som vinmakare har Vittorio varit fast besluten om att framställa vinerna enligt traditionella metoder, vilket i praktiken innebär lång skalmaceration och lagring i stora slavonska ekfat. Monchieros sju hektar vingårdar är utspridda i kommunerna Castiglione Falletto, där familjens bas ligger, samt i La Morra och i Verduno. 2017 har även Vittorios äldsta son Luca anslutit sig till familjens vineri för att föra traditionerna vidare.
Kommentar