Südtirol Lagrein Riserva DOC , Weingut Nusserhof (53525)
Heinrich Mayrs vision förLagrein är att inte maskera den friska, bäriga och något strama frukten, och han använder sig därav av större ekfat (botti) på cirka 2000 liter. Mycket Lagrein på marknaden idag är ganska mörk med påtaglig fatkaraktär och i många fall utan tydlig karaktär. Heinrichs Lagrein Riserva är förhållandevis stram och klarar galant av alpmaten med charkuterier, ost och smör. Enligt DOC-reglerna i Bolzano (Trentino) får man sälja sin Riserva först tre år efter skörden.
2017
Lagrein
13,5
Rött vin
Südtirol, Bolzano
Weingut Nusserhof
Alluvial, porfyrrik jord
Lågt
Manuell
Endast naturlig jäst
1 år på stora fat, minst två år på flaska
Röd med blå inslag
Skogsbär, järn och örter
Medelfyllig med toner av skogsbär, örter och med viss köttighet
Raclette, långkokta grytor på nötkött, vildfågel
Weingut Nusserhof
Vingården Nusserhof i staden Bolzano i Alto-Adige, eller Sydtyrolen som man säger lokalt, har odlats av familjen Mayr i över 200 år. Idag är det Heinrich och Elda Mayr som driver alla delar av vingården. Jorden är varm och djup, och floden Isarco som rinner precis bredvid har försett marken med avlagringar bestående till stor del av porfyr, en vulkanisk bergart från bergskedjan Dolomiterna.
En gång i tiden var detta ett paradis för fruktträd, bär och druvor, men i takt med att den en gång i tiden pittoreska staden Bolzano har växt så har odlingarna krympt. Idag är Nusserhof en skyddad plats, granne med kommersiella byggnader och vägar. Idag är Nusserhof något av en oas i storstaden.
Paret Mayr har alltid arbetat enligt samma principer, och sedan 1994 är deras odlingar certifierade ekologiska. Deras metoder gränsar till biodynamiska, och mer än 100 olika vilda växter frodas idag på deras mark. Då arealen endast består av 2,5 hektar så klarar de i princip allt arbete på egen hand, och kan på så sätt kontrollera alla delar av processen. De är noga med att inte vidta åtgärder som kan sudda ut druvsortens, markens och årgångens individuella egenskaper. De använder endast lokala och naturligt förekommande jästsorter, och låter vinerna få den tid de behöver för att utvecklas till fullo.
En gång i tiden var detta ett paradis för fruktträd, bär och druvor, men i takt med att den en gång i tiden pittoreska staden Bolzano har växt så har odlingarna krympt. Idag är Nusserhof en skyddad plats, granne med kommersiella byggnader och vägar. Idag är Nusserhof något av en oas i storstaden.
Paret Mayr har alltid arbetat enligt samma principer, och sedan 1994 är deras odlingar certifierade ekologiska. Deras metoder gränsar till biodynamiska, och mer än 100 olika vilda växter frodas idag på deras mark. Då arealen endast består av 2,5 hektar så klarar de i princip allt arbete på egen hand, och kan på så sätt kontrollera alla delar av processen. De är noga med att inte vidta åtgärder som kan sudda ut druvsortens, markens och årgångens individuella egenskaper. De använder endast lokala och naturligt förekommande jästsorter, och låter vinerna få den tid de behöver för att utvecklas till fullo.
Kommentar